Verbinding met de samenleving centraal bij S&L Zorg

Partner Zorgstad in beeld
S&L Zorg, een van de partners van Zorgstad Roosendaal, bestaat dit jaar 25 jaar. Al een kwart eeuw biedt de organisatie zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking in westelijk Noord-Brabant. Hieronder vallen de woongemeenschappen Sterrebos in Roosendaal en Lambertijnenhof in Bergen op Zoom. De meeste woonlocaties bevinden zich in de wijk. Zo zoekt S&L Zorg de verbinding met de samenleving. Daarnaast verzorgt de instelling dagbesteding en georganiseerde vrijetijdsbesteding afgestemd op de wensen en behoeften van de cliënten. Dat cliënten eigen keuzes kunnen maken vindt de organisatie erg belangrijk, omdat ieder mens zich zo kan ontplooien.
S&L Zorg werkt met een vast team op de woning en heeft binnen de organisatie een eigen behandelteam met medische en paramedische diensten. Hiertoe behoren fysiotherapeuten, logopedisten, orthopedagogen, ergotherapeuten en huisartsen.
Ontstaansgeschiedenis
Begin jaren 80 spraken diverse ouders de wens uit voor een zorgvoorziening in westelijk Noord-Brabant. Er waren toen drie grote koepelorganisaties in Nederland: de Daniël de Brouwer stichting, Samivoz en ’s Heeren Loo. Volgens een ‘gentleman’s agreement’ was de groei of krimp van deze organisaties aan elkaar gekoppeld. Pas toen één van de organisaties, Haarendaal, de voorziening met 100 bedden afslankte, kreeg Roosendaal de gelegenheid een eigen zorgorganisatie te starten: Sterrebos.
De Vereniging Ouders Verstandelijk Gehandicapten is gevraagd mee te denken bij de oprichting van Sterrebos. Deze vereniging drong al langere tijd aan op een woonvoorziening in Roosendaal. De komst van Sterrebos was belangrijk voor de regio. De landelijke wachtlijsten waren lang en in de regio West-Brabant bestonden nog geen gespecialiseerde woonvormen voor verstandelijk gehandicapten.
Trendsetter kleinschalig wonen
Vanaf het eerste stadium zijn ouders, cliëntvertegenwoordigers en cliënten betrokken bij de oprichting en ontwikkeling van Sterrebos. Onder meer om mee te denken over de voorzieningen, activiteiten, veiligheid, toegankelijkheid en een zo goed mogelijke participatie in de samenleving.
Op Sterrebos moesten gewone huizen komen, geïntegreerd in de wijk. Een wit dorp zonder hekken voor 225 bewoners. De woningen waren geschikt voor een zo klein mogelijke groep: acht personen. Dat was voor die tijd van grote groepen en slaapzalen heel vooruitstrevend. Sterrebos was zijn tijd op het gebied van kleinschalig wonen al ver vooruit.
Koninklijke opening
In 1987 is met de bouw gestart onder leiding van Lex van Buchem. In maart 1989 kwamen de eerste cliënten op Sterrebos wonen. Het ging om 17 woningen en het betrof een wooncomplex voor 136 bewoners. Elke week werd een nieuwe woning opgeleverd en werden acht bewoners gehuisvest.
Op 20 september 1989 heeft Koningin Beatrix, een dag na Prinsjesdag, de woonlocatie Sterrebos officieel geopend en twee woningen bezocht. Ze sprak met de Sterrebosfamilies en bezocht ook het activiteitencentrum. Dat heeft veel indruk gemaakt en het was het gesprek van de dag. Van een heel andere orde maar ook zeer succesvol was het bezoek en optreden van Dennie Christian, daags na de opening door de koningin. Hij trad op voor bewoners, familie en medewerkers om ook de officiële opening van de omliggende woonwijk Sterrebos te vieren.
Naast Roosendaal was er ook behoefte aan een zorgvoorziening in Bergen op Zoom. Vijf jaar na de opening op Sterrebos kwamen op 1 april 1994 de eerste cliënten op Lambertijnenhof wonen. De toenmalige minister-president Wim Kok verrichtte de officiële openingshandeling door een handdruk op een tegel te plaatsen en die samen met de tegels van cliënten en medewerkers rond een boom te leggen.
Ontwikkelingen in de zorg
De organisatie groeide mee met de ontwikkelingen in de zorg. Er kwam meer regelgeving, meer administratieve taken, automatisering, maar met zo min mogelijk overhead. Marc Bindels nam in 2010 het stokje van Lex van Buchem over die gedurende 23 jaar het boegbeeld van de organisatie was. Onder leiding van Marc Bindels is de organisatie in 2011 aangepast om te kunnen voldoen aan de eisen die in deze tijd aan zorgorganisaties gesteld worden. Bovendien is de organisatie financieel gezond gemaakt.
De ondersteuningsstructuur van S&L Zorg is efficiënt ingericht. Het primaire proces, de handen aan het bed, de directe zorg aan cliënten en het waarborgen van zoveel mogelijk participatie en regie op hun eigen leven is de belangrijkste leidraad voor de organisatie. Ook voor cliënten met een hoge zorgzwaarte.
De toekomst: continuïteit en nieuwe vormen van samenwerking
Sinds januari 2014 is Marjolein Bolt de nieuwe bestuurder van S&L Zorg. De organisatie staat aan de vooravond van belangrijke nieuwe ontwikkelingen. De komende jaren zal er veel veranderen. Er zijn steeds minder werkenden om de kosten voor de zorg te dragen. Op de cliënt en zijn sociale netwerk zal een groter beroep gedaan worden. Er zijn meer financiers. De zorgkantoren krijgen een grotere rol, er gelden strengere indicaties en een deel van de AWBZ-gelden wordt overgeheveld naar de WMO.
Door deze veranderingen en bezuinigingen is een bredere organisatorische basis nodig om ook op langere termijn kwalitatief goede zorg te kunnen bieden. Vanuit dit besef oriënteert S&L Zorg zich op nieuwe vormen van samenwerking of mogelijk zelfs een fusie. Hierdoor kan de continuïteit van goede zorgverlening geborgd worden in de toekomst. Samen met de cliëntenraad en ondernemingsraad wordt besproken hoe de zorg er in de toekomst uit moet zien. Ook cliënten, cliëntvertegenwoordigers, medewerkers, vrijwilligers en samenwerkingsrelaties worden betrokken bij de nieuwe ontwikkelingen. Het bieden van menslievende en eigentijdse zorg blijft de belangrijkste drijfveer om het werk goed te doen en de organisatie op en top voor te bereiden op de toekomst.
Bron: S&L Zorg